Színes Ferenclap
Szórakozni vágysz? Itt megteheted!

MENÜ

Tejszínes,póréhagymás,csirkés tészta

 

tejszines csirke

Hozzávalók:35dkg csirkemell,50dkg tészta,30dkg póréhagyma,5dl főzőtejszín,2dl olaj,só,bors

 

A póréhagymát felkarikázzuk,a csirkemellet felkockázzuk,majd megfűszerezzük.A tésztát lobogó,sós vízben megfőzzük.Egy edényben olajat hevítünk,rádobjuk a húst és fehéredésig pirítjuk.Hozzáadjuk a póréhagymát.Felöntjük a húst a tejszín felével,amint besűrűsödik,folyamatos kavargatás mellett hozzáadjuk a másik felét is.A tésztát a hússal együtt tálaljuk.

 

Ananászos csirkés tészta

 

ananászos csirke

Hozzávalók:70dkg csirkemell,1csomag tészta,2paprika,1gombakonzerv,1ananászkonzerv,0,5liter húsleveslé,2vöröshagyma,2dl tejszín,3evőkanél liszt,2dl olaj,só,bors

 

A hagymát felkarikázzuk és kevés olajon megpirítjuk.Beletesszük a felkockázott paprikát,a gombát.Pároljuk,majd felöntjük a húsleveslével.Felaprítjuk a húst,megfűszerezzük,olajon pirítjuk.Amint megpuhul,hozzátesszük a zöldséget és 10percig főzzük.Hozzáadjuk a lecsöpögtetett ananászt és további 5 percig főzzük.A tejszínből lisztes habarást készítünk,beleöntjük az ananászos húsba és 2percen át összeérleljük az ízeket.A tésztát forró vízben félkészre főzzük,majd leszűrjük.Miután ezzel megvagyunk,a húst és a tésztát beleöntjük egy tepsibe,majd előmelegített sütőben 20perc alatt készre sütjük.

 

Csülök pékné módra

 

csülök

Hozzávalók:1füstölt hátsó csülök,20dkg bacon,1-1,5kg krumpli,4fej hagyma,só,bors

 

A csülköt 2-3órán át főzzük.Kicsontozzuk,majd ketté vágjuk.A krumplit vastag hasábokra vágjuk,a hagymát felszeleteljük.Római tálba helyezzük,majd sóval,borssal összekeverjük és a krumpli tetejére rakjuk a csülköt.Baconnel betekerjük és közepes lángon 30-45percig sütjük.

 

Rakott zöldbab tarhonyával

 

rakott zöldbab tarhonyával

 

Hozzávalók:50 dkg sertéscomb, 2 fej vöröshagyma, 1 evőkanál pirospaprika, só, 4 evőkanál olaj, 60 dkg mirelit zöldbab, 25 dkg tarhonya, 2 dl tejföl

 

A hagymát kockákra vágjuk, és 3 evőkanál forró olajon üvegesre pároljuk. A megmosott és zsíros részeitől megszabadított sertéscombot kockákra vágjuk, és a hagymára tesszük. Átforgatjuk benne, amíg a hús kifehéredik, majd sózzuk, paprikával megszórjuk, összekeverjük, és felengedjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Fedő alatt közepes lángon puhára főzzük. Közben a tarhonyát egy evőkanál forró olajon rózsaszínűre pirítjuk, felöntjük egy liter vízzel, megsózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. A zöldbabot enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük és lecsöpögtetjük. Amikor a hozzávalók mind megfőttek, egy tűzálló tálat kikenünk olajjal, és a tarhonya felét belesimítjuk. Elterítjük rajta a pörköltet és beborítjuk a zöldbabbal. A tetejére a megmaradt tarhonya kerül. Meglocsoljuk tejföllel, és 15 percre 200 Celsiusra felmelegített sütőbe rakjuk. Addig sütjük, amíg a teteje kicsit megpirul.

 

Zöldborsós tokány

 

borsós tokány

Hozzávalók: 75 dkg marhalapocka, 40 dkg fejtett zöldborsó, 15 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl száraz vörösbor, őrölt fekete bors, majoránna, 2 evőkanál olaj, só

 

A húst megmossuk, hártyás részeit eltávolítjuk, majd ujjnyi vastag, 4-5 cm hosszú csíkokra vágjuk. A szalonnát is felcsíkozzuk. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, apró kockákra vágjuk. A szalonnát üvegesre pirítjuk. Ha nincs elég zsírja, teszünk alá kevés zsiradékot, hozzáadjuk a vöröshagymát és azzal együtt pirítjuk. Beletesszük a húst, tetejét megsózzuk, frissen őrölt fekete borssal, morzsolt majoránnával és fokhagymaprésen áttört fokhagymával ízesítjük. Kevés száraz vörösbort öntünk alá és fedő alatt pároljuk. Ha a levét elfőtte, kevés vízzel vagy a maradék vörösborral pótoljuk. Néha megkeverjük. Mielőtt a hús teljesen megpuhulna, beletesszük a megmosott, lecsepegtetett zöldborsót és vele együtt készre pároljuk. Ha elkészült, azonmód, forrón tálaljuk. Nagyon finom gombás rizses körettel.

.

Gombás-hagymás szelet

 

gombás hagymás szelet

Hozzávalók:4szelet karaj vagy tarja,20dkg gomba,2 evőkanál olaj,1csokor petrezselyemzöld,1dl tejföl,2 nagy hagyma, 3evőkanál liszt,olaj,só,bors

A hússzeleteket megsózzuk,lisztbe mártjuk.Nagy serpenyőben 1evőkanál olajat forrósítunk,a hússzeleteket mindkét oldalukon elősütjük,majd fél pohár vizet aláöntve,fedő alatt puhára pároljuk.Egy másik serpenyőben forrósítunk 1kanál olajat,erre tesszük a felszeletelt gombát.Megsózzuk,borsozzuk,majd saját levében,fedő alatt addig pároljuk ,míg a levét elfővi.Ekkor a tűzről levesszük,belekeverjük a finomra metélt petrezselyemzöldet és a tejfölt.A hagymát vastag karikára vágjuk és lisztbe mártva,bő olajban szép pirosra sütjük.Tetszés szerinti körettel tálaljuk.

Gombás csirkeszárny

gombás csirke

Hozzávalók:50dkg csirkeszárny,20dkg gomba,2 vöröshagyma,1 zöldpaprika,1paradicsom,1dl tejföl,3evőkanál olaj,1csapott evőkanál pirospaprika,2gerezd fokhagyma,1teáskanál liszt,só,bors

A csirkeszárnyakat kettévágjuk és megsózzuk.A hagymát finomra vágjuk,majd forró olajban sárgára fonnyasztjuk.Belekeverjük a pirospaprikát,ráöntünk 2evőkanál vizet.Beletesszük a húst és erős tűzön mindkét oldalukon lepirítjuk.Hozzátesszük a felkarikázott zöldpaprikát,szeletekre vágott gombát.Sózzuk,borsozzuk és belekeverjük a fokhagymát is.Befedve puhára pároljuk.Mielőtt elkészülne hozzáadjuk a felkarikázott paradicsomot.Végül beleöntünk 1/2dl vizet és a liszttel elkevert tejfölt,majd óvatosan keverve felforraljuk.Galuskával a legjobb.

Füstölt vagdalt

füstölt vagdalt

 

Hozzávalók: 30dkg füstölt hús,2zsemle,1tojás,2 1/2dl tej,1 kis hagyma,1evőkanál olaj,1teáskanál ízesítő,1teáskanál mustár,2gerezd fokhagyma,bors

Bundázáshoz:1tojás,liszt

Sütéshez:olaj

1/2dl tejet  félreteszünk.A zsemléket apró kockákra vágjuk,és a maradék tejjel meglocsoljuk.Az apróra vágott hagymát a forró olajon üvegesre pirítjuk.Közben a zsemlekockákat átforgatjuk.Ezután a kicsontozott füstölt húst és a zsemlét ledaráljuk,majd összekeverjük a zsemlés tejjel,a tojással,fokhagymával és a többi hozzávalóval.Nedves kézzel pogácsákat formázunk és lisztbe mártjuk.A 1/2dl tejjel elkevert tojásba forgatjuk,majd zsemlemorzsába  hempergetjük. Bő,forró olajban megsütjük. B ármilyen körettel tálalhatjuk.

Csirkemell diószószban

 

csirkemell

 

Hozzávalók:2csirkemell,2evőkanál liszt,1vöröshagyma,5dkg darált dió,2gerezd fokhagyma,2dl tej,2 paradicsom,só,bors,4evőkanál olaj

A csirkemelleket kicsontozzuk,lebőrözzük,majd szeletekre vágjuk. Lisztben megforgatjuk.2evőkanál olajon hirtelen mindkét oldalát átpirítjuk,aláöntünk 1pohár vizet,sózzuk,borsozzuk. Fedő alatt puhára pároljuk. Közben egy másik serpenyőben a megmaradt olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát és rászórjuk a darált diót.1-2percig pirítjuk,aztán felöntjük 1/2pohár vízzel. Megsózzuk,borsozzuk és fedő alatt zsírjára sütjük. Ekkor beletesszük a felszeletelt paradicsomot és a zúzott fokhagymát,együtt pirítjuk,míg a paradicsom levet enged. A puha csirkehúst kiszedjük a levéből. A visszamaradt léhez öntjük a diós mártást,majd a tejjel simára kevert 1kanál liszttel behabarjuk. Jól kiforraljuk,végül a hússzeleteket visszatesszük a mártásba,és néhány percig forraljuk. Tálaláskor a mártással körbeöntjük.

Borsos marhatokány

borsos tokány

Hozzávalók:40dkg marhalábszár,2vöröshagyma,2evőkanál olaj,1evőkanál paradicsompüré,1evőkanál pirospaprika,1mokkáskanál őrölt bors,1-2 teáskanál ízesítő

A meghámozott hagymát finomra vágjuk és a felforrósított olajon üvegesre pirítjuk. Ezután a tűzről félrehúzzuk és gyorsan belekeverjük a pirospaprikát és a borsot. Ráöntünk 2kanál vizet és a paradicsompürét. Addig pirítjuk,míg a paradicsompüré zsírjára sül,majd megint ráöntünk 2kanál vizet. Visszatesszük a tűzre. Rátesszük a vékony csíkokra vágott marhahúst. Kevergetve fehéredésig pirítjuk,majd felöntjük 2dl vízzel. Beleszórjuk az ételízesítőt és fedő alatt puhára pároljuk. Tarhonyával tálaljuk.

 

Csülök Lőwenberger módra

ccsülök

Hozzávalók:1,5kg nyers csülök,1kg krumpli,1padlizsán,2nagy fej hagyma,6gerezd fokhagyma,só,egész bors,őrölt bors szárított bazsalikom

 

A csülköt feltesszük sózott,egész borssal ízesített vízben főni.Kb.1,5 órát főzzük,majd áttesszük a sütőtálba.Mellétesszük a nagyobb kockára vágott krumplit,padlizsánt,vöröshagymát és a fokhagymát,sózzuk,borsozzuk és kb.3/4 óra alatt készre sütjük.Közben többször megkeverjük,meglocsoljuk,megszórjuk bazsalikommal,a csülköt,hogy szép piros legyen sörrel is meglocsolhatjuk.

Dubarry leves

karfiol leves

Hozzávalók:1fej karfiol,2burgonya,1leveskocka,3dl tejföl,1 evőkanál liszt,1csokor petrezselyem,1csomag levesgyöngy,só,bors

Rózsáira szedjük a karfiolt.Megtisztítjuk a burgonyát,szeletekre vágjuk,felaprítjuk a petrezselymet.Egy-másfél liter vízben puhára főzzük a leveskockát a karfiollal és a krumplival..Kiveszünk néhány karfiolrózsát,mikor még roppanós,a többit összeturmixoljuk a tejföllel és a liszttel,majd összeforraljuk a fűszerekkel együtt az egészet. Tálaláskor hozzáadjuk a félretett karfiolrózsákat és levesgyönggyel tálaljuk.

Tésztasaláta

tésztasaláta

 

 

Hozzávalók:50dkg szarvacska tészta,1alma,1-2paradicsom,2-3 ecetes uborka,fél kígyóuborka,30dkg majonéz,só,bors,

A tésztát megfőzzük.Egy nagy tálba tesszük az apró kockára vágott almát,paradicsomot,uborkákat,majd hozzáadjuk a megfőtt,hideg vízzel leöblített tésztát.Hozzákeverjük a majonézt,sóval,borssal ízesítjük.Tálalás előtt pár órára hűtőbe tesszük,hogy az ízek összeérjenek.

Almás sült hús

 

almás hús

 

Hozzávalók:1,5kg sertéslapocka,1kg alma,10dkg szalonna,1 fej vöröshagyma,1evőkanál só,bors,2dl olaj

 

Felvágjuk másfél centiméteres szeletekre a húst,majd befűszerezzük. Tíz percre állni hagyjuk,addig hámozatlanul cikkekre vágjuk az almát és vékonyra szeleteljük a hagymát.Egy kevés olajon elősütjük a hússzeleteket.Kibélelünk egy tepsit  a szalonnaszeletekkel, a tetejére fektetjük a hagymakarikákat,majd ráhalmozzuk az elősütött húst és meglocsoljuk a serpenyőben maradt szafttal.Megrakjuk a hús tetejét az almaszeletekkel és befedjük az egészet alufóliával.Előmelegített sütőben másfél óra alatt megsütjük.

 

Hírek

  • wartune
    2014-05-12 09:11:38

  • cc

  • Szia látogatóm!
    2012-02-25 21:13:39

    Weboldalam folyamatosan bővítem.

    Térjetek vissza többször, hátha kedvetekre valót találtok!

Szavazás

Tetszik az oldal?
Igen
Nem
Még több tartalom
Talán
Asztali nézet