Színes Ferenclap
Szórakozni vágysz? Itt megteheted!

MENÜ

Ananászos-sonkás muffin



Hozzávalók:
20 dkg ananász
20 dkg főtt sonka (vagy gépsonka egyben)
10 dkg Gouda sajt
30 dkg liszt
2 evőkanál zabpehely
1 teáskanál Provence-i fűszerkeverék
1 csomag sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 csipet só
1 csipet hagymapor
2 tojás
0,75 dl olaj
3 dl író (vagy kefír)
10 dkg túró
0,4 dl ananászlé

Elkészítés:
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, a formákat kivajazzuk. Az ananászt és sonkát apróra vágjuk, a sajtot durvára reszeljük.
A lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fűszereket összekeverjük. Habosra keverjük a tojást a vajjal, az íróval, a túróval, az ananászlével. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, az ananászt, a sonkát, végül a sajtot.
25-30 percig sütjük.

Darálthúsos muffin



Hozzávalók:
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
1 paprika
2 paradicsom
1 csokor petrezselyem
125 g mozzarella
50 dkg darált hús
5 dkg liszt
só, bors, őrölt kömény ízlés szerint
2 tojás

Elkészítés:
A sütőt 190°C-ra előmelegítjük. A hagymát, a petrezselymet és a fokhagymát felaprítjuk. A mozzarellát, paprikát és a paradicsomot kis kockákra vágjuk.
A húst, lisztet, sót, borsot, köményt, tojást és a petrezselymet összekeverjük. A hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot és a mozzarellát hozzáadjuk és jól összekeverjük.
20-25 percig sütjük.

Gorgonzolás-körtés muffin



Hozzávalók:
40 dkg liszt
4 teáskanál sütőpor
2-3 ágacska apróra vágott kakukkfű
20 dkg apróra vágott dió
1 teáskanál bors
1 teáskanál só
2 tojás
1,25 dl olaj
1,25 dl joghurt
50 dkg apróra vágott körte
20 dkg darabokra vágott gorgonzolasajt (márvány is jó)

Elkészítés:
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, a formákat kikenjük vajjal.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a kakukkfűvel, a dióval, a borssal és a sóval. A tojásokat simára keverjük az olajjal és a joghurttal, majd kanalanként beleadagoljuk a lisztes keveréket. Végül hozzáadjuk a körtét és a sajtot (vigyázva, hogy ne törjön össze).
A tésztát a formákba adagoljuk, majd kb 12 percig sütjük (tűpróba!).

Hagymás-olívás muffin



Hozzávalók:
2 hagyma
10 dkg fekete olajbogyó
50 dkg liszt (teljes kiőrlésű)
2 teáskanál sütőpor
2 csipet só
2 teáskanál barna cukor
1 evőkanál bazsalikom
10 dkg reszelt parmezán sajt
2 csipet rozmaring
6 tojás
3 dl tej
1,2 dl olívaolaj

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük.
Az olajbogyókat kimagozzuk, és apróra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, és apróra vágjuk.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a sóval, a cukorral, a bazsalikommal, a parmezánnal és a rozmaringgal.
A tojásokat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és az olajat. Beleadagoljuk a lisztes keveréket, majd hozzákeverjük a hagymát és az olajbogyót.
A tésztát a formába töltjük, és 20-25 perc alatt készre sütjük.

"Hawaii" muffin



Hozzávalók:
25 dkg liszt
2 ½ teáskanál sütőpor
10 dkg főtt, apróra vágott sonka (lehet gépsonka is)
½ teáskanál só
bors
15 dkg ananász (konzerv)
0,6 dl olaj
2,5 dl író (kefír)
1 tojás
Tetejére:
reszelt sajt


 

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a muffinformákat előkészítjük. (kiolajozzuk, vagy papírral béleljük)
Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet, a sütőport, a sonkát, a borsot, a sót és az ananászt. Egy másik tálban simára keverjük az olajat az íróval és a tojással, majd kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket.
A tésztát a formákba kanalazzuk (kb ¾-ig), megszórjuk sajttal, és 20-25 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk a formában kihűlni a muffinokat.

Kukoricás muffin



Hozzávalók:
18 dkg rétesliszt
12 dkg kukoricaliszt
½ teáskanál só
4 teáskanál sütőpor
4 dkg cukor
2 tojás
½ dl étolaj
2 dl leszűrt, turmixolt konzerv kukorica
1,5 dl tej
1 csokor apróra vágott petrezselyem

Elkészítés:
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A muffinformákat kiolajozzuk.
A kétféle lisztet a sütőporral, a cukorral és a sóval elkeverjuk. A tojásokat az olajjal, a kukoricapéppel, a tejjel és a petrezselyemmel simára keverjük. A lisztes keverékhez gyors mozdulatokkal hozzákeverjük a tojásos keveréket. (nem kell csomómentesre!)
A tésztát a formákba adagoljuk, kb. 10-12 percig sütjük. Melegen tálaljuk.

"Mexikói" muffin



Hozzávalók:
15 dkg liszt
10 dkg kukoricaliszt
2 1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál chilli-por
bors
3-4 evőkanál reszelt sajt
pirospaprika
1 tojás
2,5 dl író (vagy kefír)
0,6 dl olaj
1 kis (zöld, csípős) paprika apróra vágva
8 dkg morzsolt, főtt kukorica (konzerv)
8 dkg vörös bab (konzerv-natúr!)


 

Elkészítés:
A muffinformákat kivajazzuk, a sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.
A kétfajta lisztet, a sütőport, a sót, a chillit, a borsot, a sajtot és a paprikát összekeverjük. Egy másik tálban először simára keverjük a tojást a kefírrel és az olajjal, majd hozzáadjuk a kukoricát, a paprikát és a babot is. Végül kanalanként hozzáadjuk (a mixer legalacsonyabb fokozatán!) a lisztes keveréket.
A tésztát a formákba töltjük, 20-25 percig sütjük (vagy amíg aranybarnára nem sülnek), majd a formákban hagyjuk kihűlni.

Olaszfűszeres muffin



Hozzávalók:
1 ½ csésze liszt
2 teáskanál cukor
1 ½ teáskanál olasz fűszerkeverék
1 teáskanál fűszerkeverék
½ teáskanál só
½ csésze tej
1 kávéskanál szódabikarbóna
¼ csésze olvasztott vaj
1 tojás
½ csésze apróra vágott szárított paradicsom
5 dkg apróra vágott kecskesajt

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük.
Összekeverjük a lisztet, a cukrot, a fűszerkeveréket, a sót és a szódabikarbónát.
A tejet a vajjal, a tojással és a szárított pradicsommal kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket, végül belekeverjük a sajtot.
A tésztát a formákba töltjük (csak ¾-ig!)
10-12 percig sütjük.

Parmezános-fűszeres muffin



Hozzávalók:
2 csésze liszt
1 evőkanál cukor
1 ½ teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál zsálya (szárított, morzsolt)
½ csésze apróra vágott petrezselyem
¼ csésze frissen reszelt parmezán sajt
1 ¼ csésze író (kefír)
¼ csésze vaj vagy margarin (olvasztott)
1 (nagy) tojás

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a formákat kiolajozzuk.
Egy nagy tálban elkeverjük a lisztet a cukorral, a sütőporral, a szódabikarbónával, a zsályával, a petrezselyemmel és a reszelt sajttal. Hozzáadjuk az írót (kefírt), az olvasztott vajat és végül a tojást.
A formákat 2/3-ig töltjük a masszával. 15-20 percig sütjük. Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Sajtos-hagymás muffin



Hozzávalók:
2 csésze liszt
1 csésze pirított hagyma (apróra vágott!)
1 csésze tej
¾ csésze durvára reszelt (cheddar) sajt
2 (nagy) tojás
3 evőkanál növényi olaj
1 evőkanál sütőpor
1 teáskanál hagymasó (szerintem a hagymakrém is jó...)

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kiolajozzuk. (vagy papírral kibéleljük)
Egy nagy tálban összekeverjük az összes hozzávalót. (Az angol recept szerint csak addig kell keverni, amíg éppen átnedvesednek a száraz hozzávalók...)
A masszát a formákba kanalazzuk (2/3-ig!), majd 15-18 percig sütjük.

Sajtos-krumplis muffin



Hozzávalók:
15 dkg liszt
1 1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál szódabikarbóna
10 dkg krumplipüré-pehely
10 dkg reszelt sajt
1 csomó megmosott, felaprózott snidling
1 kávéskanál (frissen reszelt) szerecsendió
bors
pirospaprika
1 tojás
2 dl tej
1/2 dl olaj
20 dkg tejföl
Tetejére:
reszelt sajt

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kivajazzuk vagy papírral kibéleljük.
Egy kisebb tálban elkeverjük a lisztet, a sütőport, a sót, a szódabikarbónát, a krumplipüré-pelyhet, a reszelt sajtot, a snidlinget, a szerecsendiót, a borsot és a paprikát. Egy nagyobb tálban simára keverjük a tojást a tejjel, az olajjal és a tejföllel. Kanalanként beledolgozzuk a masszába a lisztes keveréket (a mixer legalsó fokozatával dolgozunk).
A tésztát a formákba töltjük (2/3-ig), a muffinok tetejét megszórjuk reszelt sajttal. 15-20 percig sütjük.

Sonkás-fűszeres muffin



Hozzávalók:
6 szelet húsos szalonna
3 pohár liszt
6 dkg vaj
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál apróra vágott friss bazsalikom
2 evőkanál apróra vágott friss metélőhagyma
2 evőkanál apróra vágott friss oregano
3/4 pohár reszelt parmezán sajt
2 tojás enyhén felverve
1 pohár tej


Elkészítés:
A szalonnát kis kockákra vágjuk, kis serpenyőben, közepes lángon ropogósra sütjük, szalvétán lecsöpögtetjük, hűlni hagyjuk.
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, a muffinformákat papírral kibéleljük.
Egy nagy tálba beleöntjük a lisztet, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a füszereket, a szalonnát és a sajtot, végül a tojással elkevert tejet.
A tésztát a muffinformákba kanalazzuk, és 15-20 perc alatt készre sütjük.

Sonkás-sajtos muffin



Hozzávalók:
1/3 csésze tej
¼ csésze tejföl
2 evőkanál olaj
1 tojás
1 csésze liszt
2 teáskanál apróra vágott snidling
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál apróra vágott fokhagyma
½ csésze reszelt sajt
¼ csésze apróra vágott sonka vagy szalonna

Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra, a formákat papírral kibéleljük.
Kikeverjük a tejet a tejföllel, az olajjal és a tojással. Hozzáadjuk a lisztet, amit előzőleg összekevertünk a snidlinggel, a sütőporral és a fokhagymával. Végül hozzákeverjük a sajtot és a sonkát vagy szalonnát.
A kapott tésztát a formákba kanalazzuk, és 17-20 percig sütjük. (tűpróba!)

Sonkával töltött sajtos-krumplis muffin



Hozzávalók: (12 db-hoz)
15 dkg finomliszt
5 dkg krumplipehely
10 dkg reszelt sajt
½ teáskanál só
1 tojás
½ csomag szárított sütőélesztő (11 gr-os franciából)
2 dl tej
1 dl tejföl
½ teáskanál cukor
3 evőkanál olaj
Töltelék:
4 szelet füstölt tarja
1 teáskanál mustár
1 teáskanál ketchup
kb. 1 evőkanál tejföl
½ evőkanál vaj
1 db pici vöröshagymának a negyede
pici só
bors

Elkészítés:
A tejet összelangyosítjuk a tejföllel, belekeverjük az élesztőt, a pici cukrot, és félretesszük.
Egy másik edényben összekeverjük a lisztet, a krumplipelyhet, sót, kb. 6 dkg reszelt sajtot ( a többi a tetejére lesz majd). Amikor az élesztő egy kicsit már felfutott, hozzáadjuk a felhabosított tojást és az olajat.
A 2 tál tartalmát összekeverjük fakanállal. Félretesszük, amíg megcsináljuk a tölteléket.
A töltelék hozzávalóit beletesszük a turmixgépbe, és összeturmixoljuk. Ezután kivajazzuk a muffinsütő mélyedéseit, félig megtöltötjük a tésztával, rá egy teáskanálnyi sonkatöltelék, és befedjük egy másik adag tésztával, megszórjuk sajttal, és hagyjuk még egy picit (kb. 10 percet) kelni.
Addig bemelegítjük a sütőt 200 °C-ra, betesszük sülni (5 perc 200 fokon, utána lecsökkentjük 150 fokra és kb. még 15 percet sütötjük így).

Tipp: A tölteléket lehet pépesre is turmixolni, de hagyhatunk kis darabkákat is benne a tarjából.

Sajtos muffin



Hozzávalók:
2 csésze liszt
1 evőkanál sütőpor
2 evőkanál cukor
1 teáskanál só
1 (nagy) tojás
1 csésze tej
½ csésze növényi olaj
½ csésze reszelt cheddar (márvány) sajt

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 190 °C-ra, a muffinformákat kivajazzuk vagy papírral kibéleljük.
Egy tálban elkeverjük a lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót. Egy kisebb tálban simára keverjük a tojást, a tejet és az olajat, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket. Végül belekeverjük a reszelt sajtot.
A tésztát az előkészített formákba kanalazzuk úgy, hogy csak félig vagy 2/3-ig töltjük őket. 15-20 percig sütjük (míg aranybarna nem lesz), majd kivesszük a sütőből és rácson hagyjuk kihűlni.

 

Hírek

  • wartune
    2014-05-12 09:11:38

  • cc

  • Szia látogatóm!
    2012-02-25 21:13:39

    Weboldalam folyamatosan bővítem.

    Térjetek vissza többször, hátha kedvetekre valót találtok!

Szavazás

Tetszik az oldal?
Igen
Nem
Még több tartalom
Talán
Asztali nézet